Dubbel succes voor de Fodaltzi Werkers

Zaterdag 25 oktober was het vroeg dag voor ons. Ik had Jip opgegeven voor haar eerste workingtest bij de Chesapeakbay retriever club die gehouden zou worden in Laren (Gld).
We moesten uiterlijk 7.45 aanwezig zijn, dus om 05,15 in de auto. Oei dat valt tegen, 04.45 al uit bed …
Rond 7.30 waren we in Laren wat best nog een zoektocht was in het donker. Nadat we ons gemeld hadden, en ook de veterinaire keuring gehad hadden, eerst maar op zoek naar Ingrid, die zou ook meedoen met haar Chess. Leuk, ze zit bij mij in de groep, wij hebben nummer 21, zij met Fenna nummer 27. Na een uitleg gingen we richting eerste proef.
Op papier ziet het er altijd zo simpel uit, totdat je aan de beurt bent. Twee markeerapporten, makkie ..
Na een uitleg van de keurmeester gingen we van start. Met een schot en een dummy die zichtbaar gegooid werd, ging Jip snel weg. Eenmaal aangekomen op de plek waar de dummy gevallen was, was het toch nog behoorlijk zoeken.
Zowat geen wind, dat maakte deze op papier zo makkelijke proef behoorlijk moeilijk. Maar Jip heeft de dummy gevonden, keurig binnen gebracht en toen werd de tweede dummy met schot gegooid. Voordat het tikje op mijn schouder gevoeld was, was Jip al weg. Jammer, ingesprongen, punten aftrek. Maar wel snel de dummy gevonden en binnen gebracht.

De tweede proef stond te boek als Postgedrag. Bij deze proef een duitse keurmeester, die haar best deed de proef zo goed mogelijk uit te leggen. De bedoeling was om een stukje te volgen met je hond, los of vast dat mocht je zelf kiezen. Er werd dan een schot gelost in het bos waarbij een dummy gegooid werd die je hond dan mocht apporteren. Leuke proef, Jip deed het het top!

De derde proef zou waterwerk zijn. Omdat er behoorlijk wat mensen voor ons waren was het best lang wachten voordat wij aan de beurt waren. Uiteindelijk na de kreet “de volgende” waren wij aan de beurt. De keurmeester vertelde dat er aan de overkant een dummy verstopt lag, maar dat er voor de hond een schot gelost zou worden. Zodat het zoeken iets vergemakkelijkt zou worden.
Op de terugweg door het water, werd er en dummy in het water gegooid. Deze moest de hond respecteren, en eerst de eerste dummy binnen brengen en dan pas de tweede dummy.
Yes gelukt! Knappe kippie!

De vierde proef stond te boek als Walk Up. Oh jee als dat maar goed gaat…
Met twee honden tegelijk los op een weiland een stuk volgen, dan wordt er voor een hond  een dummy gegooid met schot. De ene hond mag hem halen de andere hond blijft keurig zitten. En ook voor de andere hond natuurlijk. Jip was samen met een hond aan de beurt die insprong, met de dummy aan de haal ging. Maar Jip bleef keurig zitten, al had ze wel een momentje van, ik doe gezellig mee … pff alles goed gegaan, 17 punten.

De laatste proef zou een Nazoek zijn. Twee maal zoeken naar een dummy die op dezelfde plek wordt gelegd, bij de eerste dummy wordt een schot gelost. Hoe makkelijk kan het zijn denk je dan …
Helaas is niets minder waar. De honden werden vanuit een maisveld richting bos gestuurd. De eerste dummy kwam vrij vlot binnen, bij het uitsturen naar de tweede dummy,ging Jip overal lopen zoeken behalve op de goede plek, Jammer jammer jammer … Uiteindelijk met wat hulp heeft Jip toch de tweede dummy gevonden, gelukkig deze proef goed afgesloten. Maar voor de tweede dummy een 0.

Rond 16.00 zijn we doodmoe maar voldaan richting huis gegaan. De prijsuitreiking hebben we niet meer afgewacht, omdat ik niet zeker wist of we het C certificaat gehaald hadden. Vandaag hebben we tot onze grote verrassing op de site van de Chessen gelezen dat we het certificaat behaald hebben. Jippie!!!