Clubdiplomadag bij de FRC in Heerle

Jip met diploma

Een tijdje geleden zei een medecursist van de training, dat ze haar flatcoated had opgegeven voor de diplomadag van de flatcoats. Of ik zin had om mee te gaan met Jip.
Zo gezegd, zo gedaan, en zo stonden we op 16 augustus met een flatcoated en een retriever ‘s-ochtends vroeg in Heerle.
Het was al een drukte van belang, dus eerst maar richting secretariaat om ons te melden.
Dit ging best vlot, dus we hadden tijd genoeg om de honden nog even uit te laten voordat de proeven daadwerkelijk zouden gaan beginnen.
He jammer, niet bij elkaar in de groep, wij hadden nummer 13 en waren laatste van onze groep, Susan had nummer 15 dus zat in de andere groep als tweede.
Wij hadden als eerste de proef aangelijnd en los volgen, en uitsturen en komen op bevel.
Wel heerlijk deze proef als eerste, hebben we dat maar gehad, bij deze proef is het meestal erg druk omdat elke combinatie apart beoordeeld wordt.
Terwijl ik zat te wachten, kwam daar Susan al aan, die had haar eerste proef, apport uit diep water al gehad.En de punten binnen, top!
Nu waren wij aan de beurt, ben benieuwd …
Nadat de keurmeester de proef had uitgelegd, mochten we beginnen. Bij het aangelijnd volgen liep Jip wat te snuffelen maar bij het los volgen ging het al stukken beter.
Nu het uitsturen en komen op bevel, de eerste keer ging Jip niet ver genoeg weg, gelukkig kregen we nog een kans, en ja hoor daar ging ze. Ver genoeg bij mij vandaan, en op het fluitsignaal kwam ze terug. Yes! We hebben de punten binnen, en met wat positief advies voor een volgende keer gingen we richting proef C en D, het houden van de aangewezen plaats, en apport te land.
Eenmaal daar aangekomen bleek deze proef best vlot te gaan omdat je deze beide proeven met twee honden tegelijk mag doen.
En daar kwam Susan al weer met haar hond, gezellig. Dit zou haar laatste proef worden en dan zou ze het C diploma binnen hebben.
En toen we hoorde, “de volgende” liep ik samen met nummer 12 richting de proef.
Ook hier weer een duidelijke uitleg van de proef, eerst het houden van de aangewezen plaats.
Na nog een extra commando “blijf” verdwenen we uit de richting van de honden. Spannend deze twee minuten, went volgens mij nooit. Na een tijdje kregen we het sein om terug te keren naar onze honden. Prima allebei blijven liggen.
Jip mocht als eerste het apport te land doen. En dat deed ze prima, keurmeester blij, baasje blij.
Nu alleen nog het apport uit diep water, als Jip dit ook goed zou doen hadden we onze eerste C binnen.
Maar nog maar niet te vroeg juichen … Ondertussen was Susan ook terug van haar laatste proef, en helaas, haar hond was opgestaan tijdens het houden van de aangewezen plaats. Een 0 voor deze proef dus geen C diploma voor Susan. Oh wat is dit sneu, wat hadden we graag allebei thuisgekomen met ons C diploma.
Bij de laatste proef konden we eigenlijk direct doorlopen. Nadat de keurmeester had uitgelegd wat de bedoeling was mochten we beginnen. Als de dummy op het water lag mocht ik de hond sturen.
Zo gezegd, zo gedaan en Jip zat vol belangstelling te kijken wat daar toch allemaal gebeurde bij dat water, een man met een pistool, en die dan ook nog een dummy in het water gooit?!
Nadat de dummy op het water lag, stuurde ik Jip, ze zwom naar de dummy en bracht hem keurig binnen.
Yes onze eerste C diploma is binnen met 44 punten.

A Aangelijnd en los volgen 8
B Uit sturen en komen op bevel 8
C Houden van de aangewezen plaats 9
D Apport te land 10
E Apport uit diep water 9